foto drone huis op welkompagina
IMG_20210814_122308_1
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Lekker eten en drinken

Wijn

De wijngaarden van Saint-Matré behoren tot de AOP (Appellation d’Origine Protégée) van de Cahors.

De AOP Cahors is een rode wijn, die voor minimaal 70 % bestaat uit Malbec, al dan niet aangevuld met Merlot-druiven en Tannat. Vooral het zeer aangename klimaat van de streek : een natte lente, warme zomer en droge herfst, en de steenachtige grond geven de kwaliteit aan de wijnstokken.

Ga ter plaatse proeven op het domein of château bij één van de bijna 500 wijnboeren verspreid over de 45 gemeenten van het AOP-gebied. Zij zullen je hartelijk ontvangen. Op de plaatselijke markten, of bij hen thuis, kan je kennis maken met het product dat het uithangbord bij uitstek vormt van deze wijnstreek.   

Onder de naam “vin de pays du Lot” kan je bij veel van hen ook pareltjes witte en rosé-wijn vinden.

We zullen je graag vrijblijvend een aantal adressen aanbevelen.

Eend, geitenkaas, truffels, meloen, tourtière

 

Op culinair gebied heeft de Lot nog heel wat te bieden. Eend is de regionale specialiteit. Confit de canard, foie gras, salade de gésiers, magret de canard : zeker de moeite waard om dit eens in één van de plaatselijke restaurants uit te proberen, waar je deze gerechten vaak op de menukaart zal tegenkomen. 

 

Typische specialiteiten zijn ook de ronde Cabécou-geitekaasjes (waaronder AOC Rocamadour), de wereldvermaarde en tegelijk mysterieuze truffels (met bekende truffelmarkt in Lalbenque in de wintermaanden), de meloenen van de Quercy (“le Melon du Quercy”) en de Tourtières (regionale appeltaartspecialiteit, terug te vinden op elke markt met zelfs een foire à la tourtière in Tournon d’Agenais).